Allt du behöver veta om övergångsåldern

Övergångsåldern, även känd som klimakteriet, markerar slutet på en kvinnas reproduktiva period. Detta naturliga biologiska fenomen sker vanligtvis i åldern 45 till 55 år, även om det kan variera från kvinna till kvinna. Övergångsåldern leder till en rad förändringar i kroppen, både fysiska och känslomässiga, och kan påverka både hudens elasticitet och kroppens form samt ge känslomässiga utmaningar.

Men innan du når själva övergångsåldern går du in i perimenopausen. Detta är början på övergångsåldern och har många av samma symtom, men också en hel del andra. Denna period, som vanligtvis börjar i 40-årsåldern, präglas av gradvisa förändringar i hormonnivåerna och menstruationscykeln. Det kan ske förändringar i kroppen som kan kännas svåra, och ofta förstår vi inte vad som händer förrän vi kanske delar några av våra symtom med andra och upptäcker att vi faktiskt upplever mycket av samma saker.

Vi har därför tittat på vad du kan förvänta dig när du är på väg in i övergångsåldern och hur du bäst kan hantera de olika utmaningarna du kan uppleva.

Symtom på perimenopaus

Det kan kännas som om perimenopausen förbereder dig för de hormonella förändringar som sker i kroppen. Du menstruerar fortfarande, men kroppen känns ändå annorlunda. Perimenopausen kan leda till oregelbundenheter i menstruationscykeln, både längre eller kortare perioder samt starkare eller svagare blödningar än vanligt. Du kan också uppleva kortare och längre intervaller mellan varje blödning.

Vissa kvinnor upplever även värmevallningar och nattliga svettningar under perimenopausen, även om detta är vanligare i senare stadier av övergångsåldern. Hormonella förändringar är helt vanliga både under övergångsåldern och tiden innan. Dessa förändringar kan påverka humöret, och många kvinnor upplever perioder av ångest, irritabilitet eller depression. Även om detta är helt vanligt är det viktigt att ta hänsyn till dessa förändringar. Kom ihåg att vissa kvinnor kan uppleva dessa förändringar som relativt hårda, och det är inget ”fel” på dig, men det kan kännas mycket obehagligt.

Vissa kvinnor kan uppleva sömnproblem, både problem med att somna eller vakna upp på natten, vilket är helt vanligt under perimenopausen och övergångsåldern. Viktökning är också en vanlig utmaning och beror på hormonella förändringar och förändringar i ämnesomsättningen.

Det finns många olika symtom på perimenopaus och själva övergångsåldern. Vissa får många symtom, medan andra får färre. Utöver de ”vanliga” symtomen som är välkända rapporterar också många kvinnor om utmaningar med östrogensänkning som kan ge akuta fall av yrsel. Klåda på kroppen och smärta i muskler och leder kan också uppstå under perimenopausen.

Symtom på övergångsåldern

När perimenopausen är över och menstruationen uteblir är du i själva övergångsåldern. Ett av de mest kända symtomen på övergångsåldern är värmevallningar, plötsliga episoder av värme i ansiktet och kroppen, ofta följda av svettningar. Dessa värmevallningar kan vara mycket besvärliga och kan störa sömnen. Tillsammans med värmevallningarna upplever många kvinnor nattliga svettningar, vilket kan leda till sömnstörningar och oro på natten.

Eftersom kvinnor får mindre östrogen med åldern kan många uppleva humörsvängningar. Hormonella förändringar kan dessutom påverka den mentala hälsan och ge perioder av ångest, irritabilitet eller nedstämdhet.

Minskat östrogennivå kan leda till torrhet och irritation i slidan, vilket kan resultera i obehag under samlag. Här kan du hjälpa till med glidmedel och/eller olja för att minska eventuella smärtor. Kom ihåg att samlag inte ska vara smärtsamt.

Störd sömn är vanligt under övergångsåldern på grund av värmevallningar och nattliga svettningar, samt andra faktorer som stress och ångest. Vissa kvinnor upplever ökade muskel- och ledsmärtor under övergångsåldern, även om orsakerna till detta inte är helt klara. Många kvinnor går upp i vikt under övergångsåldern, delvis på grund av förändringar i hormonnivåerna och ämnesomsättningen.

Behandling för övergångsåldern

Hormonbehandling, eller hormon ersättningsterapi (HRT), innebär att man ersätter de hormoner (östrogen och progesteron) som kroppen inte längre producerar i tillräckliga mängder. Detta kan bidra till att lindra många av de symtom som är förknippade med övergångsåldern, som bland annat värmevallningar, sömnproblem och vaginal torrhet.

Vissa kvinnor väljer att utforska alternativa medicinska behandlingar som örter, kosttillskott och akupunktur för att lindra symtomen på övergångsåldern. Medan vissa finner lindring genom sådana metoder, är det viktigt att konsultera en kvalificerad sjukvårdspersonal innan du provar något nytt.

Livsstilsförändringar, såsom regelbunden motion, hälsosam kost, stresshantering och tillräcklig sömn, kan alla bidra till att minska svårighetsgraden av övergångsålderns symtom. För att lindra vaginal torrhet och obehag under samlag kan användning av vaginala fuktkrämer och glidmedel vara till hjälp.

Livsstilsråd för övergångsåldern

Det finns flera sätt att minska symtomen på övergångsåldern, och något av det viktigaste du kan göra är att se till att ha en hälsosam livsstil med goda matvanor och regelbunden motion. Att lära sig att hantera stress kan också för många bidra till en bättre vardag. Stress i kroppen kan faktiskt göra mer skada än du kanske var medveten om.

Regelbunden Motion: Att upprätthålla en aktiv livsstil kan bidra till att lindra symtom på övergångsåldern, inklusive värmevallningar och sömnproblem. Försök att inkludera både konditionsträning och styrketräning i din rutin.

Hälsosam Kost: En balanserad kost som är rik på frukt, grönsaker, fullkorn och magra proteinkällor kan stödja hormonbalansen och bidra till att minska viktökning under övergångsåldern.

Stresshantering: Att praktisera stressreduktionstekniker som djupandning, meditation och yoga kan bidra till att hantera ångest och irritabilitet förknippad med övergångsåldern.

Sömn: Främja god sömnhygien genom att etablera ett regelbundet sömnschema, undvika koffein och elektroniska enheter före sänggåendet, och skapa en bekväm och avslappnande sovmiljö.

Regelbundna Hälsokontroller: Regelbundna besök hos vårdpersonal kan hjälpa till att övervaka din hälsa under övergångsåldern och se till att eventuella bekymmer eller symtom tas om hand tidigt.

Lycka till på resan. Kom ihåg att även om övergångsåldern är en naturlig del av livet, är det inte nödvändigt att lida sig igenom processen. Det finns många bra läkemedel på marknaden som kan bidra till att göra övergången bättre än förväntat. Prata med din läkare och sök råd och kunskap.