Detta händer med kroppen vid långvarig stress

Detta händer i kroppen vid långvarig stress

De flesta av oss utsätts för stress, antingen ibland eller dagligen. Mindre mängder stress kan ha en positiv effekt genom att du reagerar snabbare och presterar bättre, men en långvarig känsla av stress i kroppen kan ha många negativa konsekvenser för oss. Stress under en längre tid kan påverka både kroppen, immunförsvaret och den mentala hälsan.

Hur du hanterar stress är faktiskt viktigt för både kroppen, hälsan och huden. Vi har tittat på vad som händer med kroppen och vad du bör göra för att hantera det på bästa möjliga sätt

Stress hämmar immunförsvaret

Upplever du en akut känsla av stress kan det ha en positiv effekt på kroppen, eftersom den då blir bättre rustad för flykt eller kamp. I dagens samhälle handlar det mer om att prestera snabbt och effektivt. Men långvarig stress ger en negativ påverkan på kroppen.

Långvarig stress kan hämma kroppens naturliga förmåga att reglera inflammatoriska reaktioner, vilket kan leda till en försvagad produktion av vita blodkroppar som skyddar kroppen mot infektion. Därmed kan du bli mer mottaglig för infektioner och sjukdom. Dessutom kan kroniska sjukdomstillstånd förvärras. Stress kan också leda till förändringar i tarmens bakterieflora och göra så att de gynnsamma bakterierna försvinner.

Stress påverkar magen

Det är känt att man ofta får ont i magen om man känner sig stressad. Stress ökar energinivån i kroppen eftersom levern frigör extra socker. Med långvarig stress kan din kropp ha större mängder socker än den klarar av att omvandla. Därmed kan man få problem med vikten och vara mer mottaglig för diabetes.

Stress påverkar också kommunikationen mellan hjärnan och tarmen, vilket kan ge smärta, uppblåsthet, sura uppstötningar och problem med matsmältningen. Det är inte ovanligt att man måste på toaletten akut i perioder när man känner sig extra stressad, just för att stress påverkar både magen och tarmarna.

Påverkar aptiten

Är du mycket stressad kan det påverka aptiten åt båda hållen. Vissa blir extra hungriga medan andra förlorar aptiten helt.

Vissa märker att de går upp i vikt under perioder med mycket stress. Med höga nivåer av stress i kroppen påverkar hjärnans belöningssystem, vilket kan göra det lättare att falla för frestelsen att äta ohälsosamma livsmedel som innehåller mycket socker, fett och salt.

En av de största nackdelarna med stress är att många har en ökad risk att utveckla bukfett, vilket särskilt för kvinnor är det farligaste fettet på kroppen. När du är stressad är kroppen inställd på att samla fett istället för att bryta ned det, vilket också gör det svårare att gå ner i vikt.

Akne och utslag av stress

Vid stress frigörs inflammatoriska ämnen i kroppen. Det kan bidra till utbrott av både eksem, psoriasis och oren hud. Det kan faktiskt också ge klåda i huden och i hårbotten. Stress kan leda till en överproduktion av olja i huden, vilket i sin tur kan ge utbrott av akne och andra hudtillstånd. Det är inte ovanligt att de som lider av olika hudproblem får en uppsving under perioder med mycket stress.

Störning av cykeln

Det är inte ovanligt att vi hör om de som har störningar i hormoncykeln under perioder då de är utsatta för mycket stress. Långvarig stress kan störa balansen mellan östrogen och progesteron, vilket i sin tur stör menstruationscykeln. Störningarna kan ge både smärta, humörsvängningar och frånvaro av menstruation.

Mental hälsa

Det är allmänt känt att långvarig stress kan ge den mentala hälsan utmaningar. Oavbruten stress kan leda till både ångest, oro och depression. Om du aldrig får tid att hämta dig blir kroppen utmattad, och vägen tillbaka från stresskänslan kan kännas desto längre. Just därför är det så viktigt att lära sig hantera stress på bästa sätt.

Så hanterar du stress

Att vara stressad under en längre tid är inte bra för oss. Som tur är finns det flera sätt som kan hjälpa dig att hantera stress i en hektisk vardag. Korta perioder av stress är normalt. Det är när stressen tar överhanden som det blir problem. Genom att lägga till några stresshanteringstekniker i vardagen blir du bättre rustad så att både din mentala och fysiska hälsa får det bästa möjliga.

Tillräckligt med sömn

Se till att få tillräckligt med sömn. Detta kan kanske kännas svårt när kroppen går på högvarv, men det är möjligt. Med rätt sömn och vila får kroppen tid att återhämta sig och du kommer att må bättre. Försök att sova 8 timmar varje dag. Drick inte kaffe innan du ska lägga dig och använd inte telefonen i sängen. Det kommer att ge dig en bättre grund för att somna.

Var social

Att spendera tid med dem vi bryr oss om har visat sig kunna motverka stress och ensamhet. Se till att kalendern inte är full och spendera tid med dem du trivs med.

Kost

Minska intaget av socker och koffein. Koffein bidrar till att öka känslan av oro i kroppen, medan socker höjer blodsockret.

Meditation och träning

Det är en anledning till att många anser att träning borde vara på ”recept”. Träning frigör endorfiner och fungerar utmärkt för att lindra stress från kroppen. Använd ditt adrenalin för att träna, så använder du det till något positivt.

Meditation kan också hjälpa mot stress. Hjärnan lär sig att slappna av samtidigt som det hjälper dig att bekymra dig mindre. Börja med fem minuter varje morgon och öka successivt när du blir mer van.

Upptäck naturen

Det är ingen hemlighet att naturen har en positiv effekt på många. Ta en promenad i skogen, gör en tur vid vattnet och var i rörelse. En förändring av miljön kan hjälpa dig att bryta stressande vardagsrutiner.

Prata med någon

Om du kämpar kan det vara avgörande att prata med någon om hur du mår. Bero dig på någon du litar på eller kontakta din läkare för att få råd och tips om hur du bör gå tillväga för att hantera en stressig vardag.

Ta din stress på allvar! Långvarig stress kan bidra till ökat blodtryck, vilket i sin tur kan öka risken för hjärtproblem. Livet borde vara mer än stress och tråkigheter. Ta reda på varför du är stressad och gör det du kan för att minska det. Fokusera på det som är viktigt i livet.

Lycka till!